Tibetské kvasinky – už od roku 2016, co jsem dostal Tibetské kvasinky si s jejich pomocí vyrábím kyselé – kefírové mléko. Piji ho, protože mi kyselé mléko vždycky chutnalo a za mého mládí nebyl problém mléko vylít z lahve a nechat zkysnout. To dnes bohužel u krabicového mléka nejde. Párkrát jsem si ho udělal z mléka koupeného v automatu od farmáře. Ale ten nemám nikde za rohem, abych se k neupravenému mléku dostal, když na něj dostanu chuť. Takže zpět k tibetským kvasinkám. Jejich výhodou je, že udělají kyselé mléko i z mléka krabicového. Samozřejmě, že i jim lépe „chutná“ mléko od farmáře, nebo mléko tzv. čerstvé a více mléko plnotučné. Já však používám mléko polotučné a také žijí.
Postup pěstování kultury Tibetských kvasinek
Popíšu postup, jak s nimi nakládám a sice od konce, když už je mléko zkyslé. Pro jejich přechovávání a tvorbu kyselého mléka používám třílitrovou sklenici s plastovým víkem.
Sklenicí před scezením mléka trochu zamíchám, aby byl obsah méně hrudkovitý a lépe protekl přes plastový cedník na těstoviny, který má tak akorát velké otvory pro hustší kyselé mléko a menší pro shluky kvasinek.
Jak je vidět, tak na shlucích Tibetských kvasinek zůstalo trochu kyselého mléka. Proto do právě vylité sklenici naliji trochu mléka (odhadem tak tři – čtyři lžíce). Sklenici vypláchnu a tímto obsahem ještě přeliji kvasinky v cedníku, aby se z nich ještě trochu mléka dostalo do mísy. Pak již vymyji sklenici dočista a propláchnu proudem vody nad dřezem cedník s kvasinkami.
Z cedníku je opatrně přesypu do čisté sklenice a tam je alespoň dvakrát zaliji studenou vodou a properu. Když jsou čisté, tak je ve sklenici zaliji jedním litrem mléka, zavřu plastovým víkem a dám do špajzu, ať pracují.
Záleží na teplotě, ale během jednoho až tří dnů je mléko opět zkyslé. Tak akorát spotřebuji předchozí várku. Také záleží, jak chci mléko hodně kyselé. Čím déle je nechám kvasit, tím je kyselejší.
Uchovávání – Tibetské kvasinky
Zajímavá je jejich odolnost proti chladu. Jestliže odjíždím na dovolenou, tak je po scezení a vyprání nasypu to kelímku, zaliji studenou vodou, kelímek něčím zakryji a dám zmrznout do mrazáku. Na internetu se píše, že takto vydrží i čtrnáct dní. Já jsem udělal pokus a kvasinky rozdělil do dvou dávek. Jednu jsem vyndal po týdnu a byly perfektní. Dokonce byly aktivnější než před zmrazením. Proto i teď, když mi připadá, že nějak skomírají, tak je dám na pár dní do mrazáku a skutečně je to nějak oživí, že pak zase jedou jako divé. Ještě k té druhé dávce zmrazených kvasinek. Tu jsem nechal v mrazáku více než půl roku a po vyndání a rozmrazení bez problémů pracovaly. Později jsem zkusil jejich dobu pobytu v mrazáku prodloužit a i po roce oživly a pracují nadále. Inu Tibetské kvasinky.
Duben 2021 – Před 10 dny jsem vyndal z mrazáku Tibetské kvasinky, které jsem tam uložil dříve. Datum na nich byl 2.12.2017. Byl jsem zvědavý, jestli ještě ožijí. Takže jsem je nechal rozmrznout, propláchl jsem je čistou studenou vodou a zalil 1 litrem krabicového polotučného mléka. Protože ve špajzu bylo nyní chladněji než jindy, tak to trvalo přes týden, ale nakonec bylo vidět, že kvasinky ožívají a pracují. Po slití mléka je vidět, že kefír ještě není, jako obvykle, ale kvasinky na pohled vypadají perfektně. Takže skoro 3 a půl roku v mrazáku a stále žijí. Skoro to vypadá, jak ze sci-fi filmu a nějaký mimozemský organismus.