Velikonoční mazanec z kvásku – zdravější nebo chutnější

Mazanec z kvásku – tentokrát něco trochu sladkého

Mazanec z kvásku jsem zkoušel nejdříve upéct z pšeničné chlebové mouky, aby to bylo opravdu zdravé velikonoční pečivo. Nesetkalo se to však s velkou odezvou. Prý než takový mazanec z kvásku, tak raději žádný. Protože peču nejen pro své potěšení, ale hlavně pro ostatní členy rodiny, tak jsem přistoupil na chutnější verzi z obyčejné pšeničné mouky. Produkční pšeničný kvas je na většinu mých receptů stejný.

Produkční kvas

150 g – pšeničného kvásku

70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C to trvá asi 10-12 hod.

Základ na Těsto na mazanec z kvásku je zbylé množství 220 g – produkčního kvasu. Pak se další příprava liší podle toho jestli chceme:

Zdravější mazanec – pak se přidá:

350 g – pšeničná mouka chlebová hl. a 50 g – žitná mouka chlebová

Chutnější mazanec – pak se přidá:

400 g – pšeničná mouka hladká obyčejná

Dále je vše stejné

1 g – soli

150 ml – vl. mléka

50 ml – vody

150 g – rozpuštěného másla

150 g – cukru krupice (krystal)

1 – vejce

80 g – hrozinek

je možné i 80 g – vlašských ořechů nebo mandlí, dle chuti a fantazie

Postup

Vše v míse uhněteme dohladka, potom vyklopíme do ošatky vyložené pečícím papírem, na kterém je sklad pro vytvoření řezu. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na další přikrytí PVC taškou a utěrkou. Uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Nedávno jsem upravil recept snížením množství mléka, které jsem nahradil 50 ml vody. Těsto je při hnětení pružnější a po upečení méně drobivé.

Záleží na teplotě místnosti, ale dáme kynout při teplotě 17° C asi na 7 hod.

Když je těsto na mazanec vykynuté, na vrchní pečící papír přiložíme plech obrátíme vzhůru nohama a stáhneme s pečícím papírem na cca 170°C rozpálený pizza kámen. Pečeme 10 min, pak sundáme vrchní papír, snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě tak 20-30 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Protože je těsto sladké a obsahuje máslo i mléko, tak má větší sklon se zespodu připalovat.

Mazanec z kvásku
Mazanec z kvásku

Zpět na rejstřík