Tvarohová bábovka z kvásku – Sladké pečení z kyselého kvásku
Tvarohová bábovka z kvásku – příprava těsta je jednodušší, než například u mazance, protože se bábovka peče v klasické bábovkové formě. Těsto pak může být řidší a tím i vláčnější. Já používám nejraději litinovou bábovkovou formu. Produkční pšeničný kvas je na většinu mých receptů stejný.
Produkční kvas pšeničný
150 g – pšeničného kvásku
100 g – pšeničné mouky celozrnné hrubé
50 g – pšeničné mouky chlebové hladké
100 ml – vlažné vody
Celkem 400 g,
(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)
Zaděláme v míse, přikryjeme PVC a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 10 – 12 hod.
Těsto na tvarohovou bábovku
250 g – produkční pšeničný kvas
350 g – pšeničná polohrubá mouka
350 g – cukr (krystal)
250 g – tučný tvaroh z kelímku
200 g – rozpuštěné máslo
3 ks – celé vejce
1 ks – vanilkový cukr
100 ml – vlažná voda nebo mléko
Postup
Do mísy k produkčnímu kvasu přidáme vodu nebo mléko a dobře rozmícháme.
V jiné míse utřeme vejce s cukrem a tvarohem i vanilkovým cukrem. K tomu přidáme rozehřáté, ale vlažné máslo. Dobře to rozmícháme a smícháme s kvasem.
Pak to vše promícháme a přidáme mouku. Vše to opět lehce a dobře promícháme, žádné dlouhé hnětení. Těsto je docela řídké a lepivé, ale to nevadí, protože ho opatrně přendáme nebo přelijeme do vymazané bábovkové formy. Těsto zabere asi 1/2 objemu formy. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC folii (nebo tašku), a ještě i utěrkou. Pak uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 6 – 7 hodin.
Podle tekutosti těsta pečeme 40-45 min při teplotě 190°C. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Po vychladnutí vyklopíme na talíř. Bábovka je nejlepší ještě vlažná. Má slabě nakyslou příchuť, ale to má obyčejná tvarohová bábovka také. Proti oschnutí pak vložíme s talířem do mikroténového sáčku.