Tvarohová bábovka z kvásku – Cheese Bundt cake from a sourdough

Tvarohová bábovka z kvásku – Sladké pečení z kyselého kvásku

Tvarohová bábovka z kvásku – příprava těsta je jednodušší, než například u mazance, protože se bábovka peče v klasické bábovkové formě. Těsto pak může být řidší a tím i vláčnější. Já používám nejraději litinovou bábovkovou formu. Produkční pšeničný kvas je na většinu mých receptů stejný.

Produkční kvas pšeničný

150 g  – pšeničného kvásku

100 g  – pšeničné mouky celozrnné hrubé

50 g  – pšeničné mouky chlebové hladké

100 ml – vlažné vody

Celkem 400 g,

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět  150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 10 – 12 hod.

Těsto na tvarohovou bábovku

250 g  – produkční pšeničný kvas

350 g  – pšeničná polohrubá mouka

350 g  – cukr (krystal)

250 g  – tučný tvaroh z kelímku

200 g  – rozpuštěné máslo

3 ks – celé vejce

1 ks – vanilkový cukr

100 ml  – vlažná voda nebo mléko

Postup

Do mísy k produkčnímu kvasu přidáme vodu nebo mléko a dobře rozmícháme.

V jiné míse utřeme vejce s cukrem a tvarohem i vanilkovým cukrem. K tomu přidáme rozehřáté, ale vlažné máslo. Dobře to rozmícháme a smícháme s kvasem.

Pak to vše promícháme a přidáme mouku. Vše to opět lehce a dobře promícháme, žádné dlouhé hnětení. Těsto je docela řídké a lepivé, ale to nevadí, protože ho opatrně přendáme nebo přelijeme do vymazané bábovkové formy. Těsto zabere asi 1/2 objemu formy. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC folii (nebo tašku), a ještě i utěrkou. Pak uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 6 – 7 hodin.

Podle tekutosti těsta pečeme 40-45 min při teplotě 190°C. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Po vychladnutí vyklopíme na talíř. Bábovka je nejlepší ještě vlažná. Má slabě nakyslou příchuť, ale to má obyčejná tvarohová bábovka také. Proti oschnutí pak vložíme s talířem do mikroténového sáčku.

Cheese Bundt cake from a sourdough
Před kynutím
Těsto po vykynutí na tvarohovou bábovku z kvásku
Po vykynutí před pečením
Tvarohová bábovka z kvásku
Po upečení
Cheese Bundt cake from a sourdough
Po vyklopení z formy
Tvarohová bábovka z kvásku
Ukrojený kousek
Tvarohová bábovka z kvásku
Na řezu

Zpět na rejstřík