Postup založení žitný kvásek
Žitný kvásek při jeho zakládání dáme do skleničky s víčkem a necháme po celou dobu v teple. I když by měl být po čtvrtém dni hotový, je lepší kvásek nechat ještě jeden den v teple před případným použitím k pečení nebo uložením do lednice na pečení budoucí. Ve skleničce vidíme, jestli je v kvásku dost bublinek. V teple je dobré nechat víčko u skleničky jen lehce dotažené. V lednici je lepší víčko více utáhnout, aby se tam tak snadno nedostaly nežádoucí bakterie. Lednička je jich totiž plná.
1. den – 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody
2. den – přidat 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody (už po 2. dni by se měly objevovat bublinky a mělo by to být cítit slabě nakysle)
3. den – přidat 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody
4. den – přidat 2 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody (po 4 dnech by to mělo hodně perlit, být nakyslé a být cítit oxid uhličitý)
Co dále s žitným kváskem se dozvíte v receptu na výrobu produkčního kvasu-„omládku“.