Veka z kvásku ( sádlo místo oleje) – French (Czech) bread from a sourdough starter (with a lard)

Kvásková veka (sádlo místo oleje)

Kvásková veka z pšeničného kvásku, produkční kvas je stejný jako u jiných mých receptů na pšeničné pečení z kvásku. Tentokrát jsem vyměnil olivový olej za vepřové sádlo. Olivový olej má dost výraznou chuť a pokud chceme veku použít na výrobu klasických chlebíčků, tak někdy nemusí být tato příchuť ta pravá. Také jsem změnil poměr chlebové a obyčejné mouky. Veka je samozřejmě po upečení světlejší ( a samozřejmě ne tak zdravá). Každý si však může s poměry i druhem a množstvím tuku experimentovat dle chuti, třeba nahradit sádlo máslem apod. .

150 g – pšeničného kvásku

50 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

70 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Těsto na veku

220 g – produkčního kvasu

100 g – pšeničná mouka chlebová hl.

300 g – pšeničná mouka bílá hl.

8 g – soli

250 ml – vl. vody

40 g – vepřového sádla

Sádlo mírně rozehřejeme, necháme trochu ochladit. Vše v míse uhněteme dohladka, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 4-5 hod.

Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě části nebo podle toho, jak chceme veliké veky. Z těst vyválíme dvě veky. Pokud se těsto lepí musíme trochu pomoučnit.

Hotové dáme na pečící papír ještě tak 2-3 hod kynout. Poté stáhneme s pečícím papírem na 200°C rozpálený pizza kámen nebo plech a pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 190°C a pečeme ještě tak 10-15 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme.

Kvásková veka
Veka ze sádla po upečení
Kvásková veka
Po nakrojení

Obrázky veky jsou z pečení o Velikonocích v dubnu 2021. 

Zpět na rejstřík

Napsat komentář