Rohlíky z pšeničného kvásku zadělané s olivovým olejem- (rolls from a sourdough starter prepared with an olive oil)

Rohlíky z pšeničného kvásku – Chutné a zdravé

Produkční kvas – na rohlíky z pšeničného kvásku je ho trochu jiné množství

150 g – pšeničného kvásku

50 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

100 g – pšeničná mouka chlebová hl.

120 ml – vlažné vody

Celkem 420 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Rohlíky z kvásku
Produkční kvas

Těsto na rohlíky z pšeničného kvásku

270 g – produkčního kvasu

200 g – pšeničná mouka chlebová hl.

350 g – pšeničná mouka bílá hl.

7 g – soli

300 ml – vl. vody

80 ml – olivového oleje

Vše v míse uhněteme dohladka, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 4-5 hod.

Rohlíky z kvásku
Vykynuté těsto před dělením

Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál a zlehka rozválíme na placku asi 0,5 cm silnou. Placku rozřežeme na trojúhelníky podle toho, jak chceme veliké rohlíky. Trojúhelníky opatrně stočíme do rohlíků. Pokud se těsto lepí musíme trochu pomoučnit. Hotové dáme na plech s pečícím papírem ještě tak 2-3 hod kynout. Před vložením do trouby dle vlastního přání můžeme potřít rohlíky rozšlehaným vejcem a posypeme buď mákem, solí nebo kmínem. Poté dáme plech s pečícím papírem na 200°C rozpálený pizza kámen nebo plech a pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 190°C a pečeme ještě tak 10 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme.

Rohlíky z kvásku
Po upečení

Zpět na rejstřík