Postup založení pšeničný kvásek
Pšeničný kvásek při jeho zakládání dáme do skleničky s víčkem a necháme po celou dobu v teple. I když by měl být po čtvrtém dni hotový, je lepší pšeničný kvásek nechat ještě jeden den v teple před případným použitím k pečení nebo uložením do lednice na pečení budoucí. Ve skleničce vidíme, jestli je v kvásku dost bublinek. V teple je dobré nechat víčko u skleničky jen lehce dotažené. V lednici je lepší víčko více utáhnout, aby se tam tak snadno nedostaly nežádoucí bakterie. Lednička je jich totiž plná.
1. den 30 g pšen. celozrnné mouky 30 g vlažné vody
2. den přidat 30 g pšen. celozrnné mouky 30 g vlažné vody
3. den přidat 30 g pšen. celozrnné mouky 15 g vlažné vody
4. den přidat 90 g pšen. celozrnné mouky 45 g vlažné vody
Celkem 300 g pšeničného kvásku
Co dále s pšeničným kváskem se dozvíte v receptu na výrobu produkčního kvasu-„omládku“.