Pšeničný kvásek

Postup založení pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek při jeho zakládání dáme do skleničky s víčkem a necháme po celou dobu   v teple. I když by měl být po čtvrtém dni hotový, je lepší pšeničný kvásek nechat ještě jeden den  v teple před případným použitím k pečení nebo uložením do lednice na pečení budoucí. Ve skleničce vidíme, jestli je v kvásku dost bublinek. V teple je dobré nechat víčko u skleničky jen lehce dotažené. V lednici je lepší víčko více utáhnout, aby se tam tak snadno nedostaly nežádoucí bakterie. Lednička je jich totiž plná.

 

1. den                     30 g pšen. celozrnné mouky                                                                                                                                                            30 g vlažné vody

2. den přidat       30 g pšen. celozrnné mouky                                                                                                                                                           30 g vlažné vody

3. den přidat       30 g pšen. celozrnné mouky                                                                                                                                                            15 g vlažné vody

4. den přidat       90 g pšen. celozrnné mouky                                                                                                                                                           45 g vlažné vody

Celkem 300 g pšeničného kvásku

Pšeničný kvásek
Sklenička s pěkně rozjetým pšeničným kváskem

 

Co dále s pšeničným kváskem se dozvíte v receptu na výrobu produkčního kvasu-„omládku“.

Zpět na rejstřík