Druhá fáze v pečení žitného chleba pro velký chleba
Pro výrobu produkčního žitného kvasu pro velký chleba vezmeme z již hotového žitného kvásku, který jsme měli uložený v lednici, asi 2-3 lžičky (lžč.) (Zbytek necháme jako rezervu, kdyby se nám v našem prvním pokusu v další fázi něco nepovedlo. Když dobře vzejde produkční kvas můžeme rezervní zbytek kvásku přidat do chlebového těsta.). Poznámka v závorce se týká začátečníků. Když jste si jistí, lze do přípravy kvasu dát všechen uschovaný kvásek.
2-3 lžč. žitného kvásku (cca 50 g)
400 g celozrnné žitné mouky
560 ml (g) vlažné vody
Dostaneme celkem 1010 g produkčního kvasu
Začínám tak, že vždy dobře rozmíchám kvásek ve vodě a pak přidám ostatní mouky.