Perníkový chleba z kvásku

Perníkový chleba  – i s kváskem lze péci sladké pečivo

Produkční kvas pro perníkový chleba

150 g – pšeničného kvásku

100 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 400 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Perníkový chleba – těsto

250 g – produkčního kvasu

200 g – pšeničná mouka chlebová hl.

200 g – žitná mouka chlebová

7 g – soli

350 ml – vl. vody

Přísady

2 lžč. – medu

3 lž. – švestkových povidel

3 lž. – cukru

2 lž. – kakaa

dále je možné přidat vlašské ořechy, slunečnicová semínka, hrozinky, případně sušené švestky.

Koření

2 lžč. – skořice

1 lžč. – zázvoru

1 lžč. – fenyklu

1 lžč. – anýzu

1 lžč. – hřebíčku

špetka pepře, případně pálivé papriky – dle chuti

Postup

Do mísy k produkčnímu kvasu přidáme vodu a vlhké ingredience- med a povidla.

V jiné míse důkladně promícháme mouku a další suché ingredience, včetně koření.

Pak to vše v jedné míse uhněteme. Těsto je lepivé, ale to nevadí, protože ho opatrně přendáme do vymazané pečící formy ve tvaru korýtka (o ploše cca 10 krát 30 cm). Je vysypaná celozrnnou moukou.

Těsto zabere asi 2/3 objemu formy. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC tašku, utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 6 – 7 hod.

Pečení

Pečeme 10 min při teplotě 200°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě tak 10 min a pak ještě 5 min při 170°C . Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do utěrky a dáme do PVC tašky. Chleba je vhodný se švestkovými povidly nebo s medem, ale je možné zkusit i jiné chuťové experimenty.

Perníkový chleba
Po upečení ve formě
Perníkový chleba
Na řezu

Zpět na rejstřík