Olivový chleba – zase něco jiného
Pro olivový chleba vyrobíme takto produkční kvas:
150 g – pšeničného kvásku
70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá
50 g – pšeničná mouka chlebová hl.
100 ml – vlažné vody
Celkem 370 g
(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)
Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.
Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.
Těsto na chléb
220 g – produkčního kvasu
350 g – pšeničná mouka chlebová hl.
50 g – žitná mouka chlebová
8 g – soli
250 ml – vl. vody
30 ml – olivového oleje
hrst nakrájených oliv, půl balení sýra Niva (nakrájet na kostičky), bazalka nebo oregano (čerstvé nebo sušené)
Postup na olivový chleba
Již z večera mám připravené a navážené suché suroviny v misce.
Do mísy s produkčním kvasem přidám nejdříve vlažnou vodu, pak olivový olej, olivy, případně sýr a rozmíchám to. Pak přidám připravené suché suroviny. Vše v míse uhnětu dohladka, potom vyklopím do ošatky vyložené pečícím papírem, na kterém je sklad pro vytvoření řezu. Přikryji dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC tašku, utěrkou a uložím mimo průvan při pokojové teplotě.
Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 7 hod.
Pečení
Když je nahřátá trouba, přiložím na vrchní pečící papír plech, obrátím vzhůru nohama a stáhnu s pečícím papírem na 210°C rozpálený pizza kámen (nebo litinový tál). Peču 10 min, pak snížíme teplotu na 200°C a pečeme ještě tak 15 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolovat.