Kváskové rohlíky z pšeničného kvásku se sádlem – Chutnější, možná méně zdravé
Po znovu vytvoření pšeničného kvásku jsem začal trochu upravovat recepty, v kterých ho používám. Tak došlo i na kváskové rohlíky, kde jsem nahradil olivový olej sádlem, upravil jsem poměry chlebové a obyčejné mouky a snížil množství soli. Těsto lépe kyne, není tak slané a i olivová chuť nebyla někdy to pravé.
Produkční kvas – na kváskové rohlíky z pšeničného kvásku je ho trochu jiné množství
150 g – pšeničného kvásku
50 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá
100 g – pšeničná mouka chlebová hl.
120 ml – vlažné vody
Celkem 420 g
(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)
Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.
Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.
Těsto na rohlíky z pšeničného kvásku
270 g – produkčního kvasu
100 g – pšeničná mouka chlebová hl.
450 g – pšeničná mouka bílá hl.
7 g – soli
300 ml – vl. vody
60 g – sádla
Vše v míse uhněteme dohladka, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.
Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 4-5 hod.
Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál a zlehka rozválíme na placku asi 0,5 cm silnou. Placku rozřežeme na trojúhelníky podle toho, jak chceme veliké rohlíky. Trojúhelníky opatrně stočíme do rohlíků. Pokud se těsto lepí musíme trochu pomoučnit. Hotové dáme na plech s pečícím papírem ještě tak 2-3 hod kynout. Před vložením do trouby dle vlastního přání můžeme potřít rohlíky rozšlehaným vejcem a posypeme buď mákem, solí nebo kmínem.
Poté dáme plech s pečícím papírem na 200°C rozpálený pizza kámen nebo plech a pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 190°C a pečeme ještě tak 10 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme.