Makový závin z kvásku jsem chtěl zkusit již dříve, ale dostal jsem se k jeho přípravě až nyní, co jsem trochu dopiloval tvarohovou bábovku z kvásku.
Na makový závin z kvásku jsem použil produkční pšeničný kvas dle receptu jako na mazanec z kvásku.
Produkční kvas
150 g – pšeničného kvásku
70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá
50 g – pšeničná mouka chlebová hl.
100 ml – vlažné vody
Celkem 370 g
(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)
Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C to trvá asi 10-12 hod.
Těsto na makový závin z kvásku
220 g – produkční pšeničný kvas
500 g – polohrubá pšeničná mouka
100 g – máslo
40 g – cukr krupice
2 ks – žloutek
250 ml – vlažného mléka
špetka soli
Maková náplň
Recept je uveden v rejstříku pod písmenem N.
Postup
Smícháme produkční kvas, vlažné mléko, žloutky a rozehřáté vlažné máslo. Přidáme mouku s cukrem i se solí. Důkladně uhněteme a necháme kynout asi 4-5 hodin. Slabě vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme placku, na kterou naneseme polovinu již vyrobené makové náplně. Placku s náplní srolujeme do „nohavice“, kterou na obou koncích zahneme dospodu. Obě „nohavice“ dáme na plech s pečícím papírem a necháme lehce přikryté ještě asi 2 hod kynout. Před pečením je shora na několika místech propíchneme špejlí, aby se při pečení netrhaly. Pak pečeme při 180°C asi 30 minut.
Na první pokus je to nečekaně dobré, jen se po závinu zaprášilo.