Makový závin z kvásku – Strudel with poppy seeds from a sourdough

Makový závin z kvásku jsem chtěl zkusit již dříve, ale dostal jsem se k jeho přípravě až nyní, co jsem trochu dopiloval tvarohovou bábovku z kvásku.

Na makový závin z kvásku jsem použil produkční pšeničný kvas dle receptu jako na mazanec z kvásku.

Produkční kvas

150 g – pšeničného kvásku

70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C to trvá asi 10-12 hod.

Těsto na makový závin z kvásku

220 g – produkční pšeničný kvas

500 g – polohrubá pšeničná mouka

100 g – máslo

40 g – cukr krupice

2 ks – žloutek

250 ml – vlažného mléka

špetka soli

Maková náplň

Recept je uveden v rejstříku pod písmenem N.

Postup

Smícháme produkční kvas, vlažné mléko, žloutky a rozehřáté vlažné máslo. Přidáme mouku s cukrem i se solí. Důkladně uhněteme a necháme kynout asi 4-5 hodin. Slabě vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme placku, na kterou naneseme polovinu již vyrobené makové náplně. Placku s náplní srolujeme do „nohavice“, kterou na obou koncích zahneme dospodu. Obě „nohavice“ dáme na plech s pečícím papírem a necháme lehce přikryté ještě asi 2 hod kynout. Před pečením je shora na několika místech propíchneme špejlí, aby se při pečení netrhaly. Pak pečeme při 180°C asi 30 minut.

Makový závin z kvásku
Placka s makovou náplní
Maková závin z kvásku
Zavinování
Makový závin z kyselého kvásku
Po zavinutí na plechu
Makový závin z kvásku
Po upečení
Makový závin z kyselého kvásku
V řezu
Makový závin z kvásku
Skoro snědeno

Na první pokus je to nečekaně dobré, jen se po závinu zaprášilo.

Zpět na rejstřík