Kvašená Chilli pasta – ze sušených papriček se dá vyrobit kdykoliv. Já osobně jí dávám přednost. Záleží na odolnosti jedince, jaké papričky si pro výrobu pasty zvolí. Kvůli vzhledu používám papričky červené.
Recept
50 g – sušených chilli papriček
40 g – čerstvého zázvoru
40 g – česneku
40 g – cibule
200 ml – domácího vína
2 g – cukru
10 g – soli
Papričky po zbavení stopek vkládám do elektrického tříštivého mlýnku na kávu. Celé množství po několika dávkách rozmixuji na jemný prášek. Zde je výhoda sušených papriček, které se v tomto mlýnku rozmixují najemno včetně zrníček.
Zázvor, česnek i cibuli oloupu a také nakrájím. Tohle vše s dalšími surovinami rozmixuji zvlášť. Pak přidám prášek z papriček, důkladně promíchám a přeliji do kvasné skleničky. Protože chilli pasta – ze sušených papriček špatně kvasí, je přidaná pro rozběh kvašení cibule a na chuti se projeví také. Pro rozkvašení lze přidat i lžičku z pasty předchozí, pokud nějakou mám.
Skleničku nechám asi týden v pokojové teplotě, až vše začne hezky kvasit a pak to přendám do chladu ve spíži, kde kvašení pokračuje už pomaleji. Kvašení se po nějaké době samo zastaví a pasta se dá konzumovat.