Kvašený Chilli olej – Chilli oil

Pokud nechci papričky sušit nebo z nich dělat chilli pastu, tak se dají naložit do oleje. Přidáním soli pak vznikne Kvašený Chilli olej.

Zvlášť pokud je to na podzim a zbude spousta zelených plodů. V kombinaci se zralými různých barev je to pak hezké i na pohled.

Papričky po umytí zbavím stopek a nakrájím na menší kousky. Naskládám je do kvasné skleničky a zaliji olejem. Olej je možné použít jakýkoliv. Já používám olej slunečnicový. Když jsou papričky ponořené v oleji, přidám do skleničky asi dvě špetky soli.

Sůl spolu s vodou obsaženou v papričkách spustí mléčné kvašení. Lze po pár dnech vidět, jak se v oleji objeví bublinky. Tímto způsobem jsou zakonzervovány jak papričky, tak i olej, do kterého se zároveň vylouhuje i kapsaicin a olej je tak pálivý.

Použít se dá jak samotný chilli olej, nebo společně s papričkami, které mají kromě pálivé i příjemně nakyslou chuť. Pak už záleží na tom, jak moc pálivé papričky je člověk zvyklý konzumovat a jaké tedy do oleje naloží.

Zpět