V sezóně kromě sušení papriček a nakládání do oleje je dobré vyrobit si i chilli pastu. V tomto receptu je popsána Kvašená Chilli pasta – z čerstvých papriček. Záleží na odolnosti jedince, jaké papričky si pro výrobu pasty zvolí. Pro lepší vzhled používám papričky červené.
Recept
300 – 350 g čerstvých chilli papriček
20 g – čerstvého zázvoru
20 g – česneku
50 ml – domácího vína
2 g – cukru
10 g – soli
Papričky po umytí a zbavení stopek nakrájím na menší kousky. Zázvor i česnek oloupu a také nakrájím. Tohle vše s dalšími surovinami rozmixuji a přeliji do kvasné skleničky. Skleničku nechám asi týden v pokojové teplotě až vše začne hezky kvasit a pak to přendám do chladu ve spíži, kde kvašení pokračuje už pomaleji. Kvašení se po nějaké době samo zastaví a pasta se dá konzumovat. Jediná vada je, že se při mixování nerozmixují zrníčka. Takže pokud by to někomu vadilo, je možné pastu propasírovat.
Pro mou potřebu než chilli pasta – z čerstvých papriček je lepší ze sušených, což je v jiném receptu.