Jmenuji se Štefan Greňo a chci Vás přivítat na svých stránkách, na kterých se hlavně budu věnovat pečení chleba kváskového. Zdůrazňuji, že se jedná o pečení chleba z žitného případně pšeničného kyselého kvásku bez jakéhokoliv přídavku droždí.
Jestli to dovedu taky …
Různé pokusy o pečení domácího chleba jsem podnikal již několik let. Začal jsem, jako možná každý s použitím normálního droždí z pšeničné mouky, která je u každého doma nejběžnější. Pak jsem s přestávkami zkoušel péct z vlastnoručně vyrobeného kvásku z žitné mouky dle různých návodů z internetu. Úspěchy a odezva doma však byly střídavé.
Ze záliby se stal „denní chleba“ pečení chleba
Po nějaké době naše dcera v rámci úpravy svého stravování začala sama s pečením kváskového chleba. Zřejmě byl její přístup jiný než můj mužský, protože výsledky měla od počátku skvělé a hlavně stabilní. Tak jsem se ke kváskovému chlebu vrátil, a když jsem napodobil její postup i výsledky se dostavily. Teď už jiný chleba nejíme. Když nám na dovolené dojde vlastní chleba z domova a musíme koupit jakýkoliv jiný (ať už je „zaručeně“ kváskový a z žitné mouky), jsme velmi velmi rozčarováni. Pak jsem od dcery dostal dvě knihy o pečení chleba od již zmíněného Andrew Whitleyho. Zkusil jsem dle jeho receptu i kvásek z pšeničné mouky a od té doby udržuji při životě oba kvásky.
Jen pro zajímavost, už jsem podlehl kváskovému chlebu natolik, že i dovolenou vybírám, tak aby tam v průběhu bylo možné upéct čerstvý chleba.