Poslední léta jsem začal používat ke kořenění jídla chilli papričky. Občas jsem od někoho dostal již zralé plody, občas nějaké předpěstované sazenice. Tím, jak jsem si postupně zvykal na jejich pálivost, se samozřejmě zvyšovala jejich spotřeba.
Tak jsem již vloni v listopadu zasel semínka, která jsem měl schovaná z jedné rostliny, kterou jsem dostal a údajně ji někdo přivezl z Thajska. Tu jsem v té době zasadil do skleníku a vyrostl z ní stromek asi přes metr vysoký a plodů měl nespočet.
Ze zasetých semínek brzy vyrazily rostlinky a k dnešnímu dni jsou v půllitrových kelímcích vysoké asi 30 cm.
Jaké bylo moje překvapení, když jsem k Vánocům dostal knížku popisující jak pěstovat chilli papričky. Dostal jsem také sáčky se semínky šesti druhů jiných chilli papriček. Hned po Štědrém dnu jsem je zasel. Tři druhy vylezly asi po 14 dnech. Jako „správný pěstitel“ až pak jsem se začal zajímat, co vlastně ke klíčení potřebují. Takže po úpravě podmínek vylezl ještě jeden druh papriček, ale zbylé dva nevylezly ani po novém vysetí do lepších podmínek. Bohužel zrovna i druh, který měl být jeden z nejpálivějších na světě Scorpion moruga.
Takže letos budu pěstovat chilli ve větším měřítku. Zdaleka však nedosahuji takového množství pěstovaných druhů, jako jiní pěstitelé uvádějí na různých „Chilli fórech„.
Až se k tomu dostanu, tak udělám i stránku s fotkami na toto téma.